Uticaj ishrane na reproduktivni status kravaUticaj ishrane na reproduktivni status kravaUticaj ishrane na reproduktivni status kravaUticaj ishrane na reproduktivni status krava
  • Početna
  • O nama
    • Istorijat
    • Razvoj
  • Delatnosti
    • Distribucija semena
      • Holštajn – frizijska rasa
      • Simentalska rasa
      • Tovne rase
    • Farm menadžment
    • Laboratorijske usluge
    • Proizvodnja sireva
  • Javne nabavke
  • Obrazovanje
  • Kontakt
✕
Nabavka štampača
July 8, 2020
Nabavka gumenih prostirki za vozila
September 23, 2020

Uticaj ishrane na reproduktivni status krava

September 8, 2020
Kategorije
  • vesti
Tagovi
ishrana krava

U mlečnom govedarstvu ishrana predstavlja jednu od najznačajnijih zootehničkih mera. Nivo proizvodnje mleka je u visokoj korelaciji sa kvalitetom ishrane krava. Tokom različitih proizvodnih perioda, krave zahtevaju različite nivoe hranljivih materija. U skladu sa tim potrebama se sastavljaju obroci koji u sebi sadrže sve neophodne nutrijente. Veoma je važno da su krave tokom svih faza proizvodnje u odgovarajućoj kondiciji. U suprotnom dolazi do različitih problema po pitanju zdravlja, proizvodnje kao i reprodukcije. Zbog toga, ishranu krava možemo podeliti u nekoliko faza.

Ishrana krava u ranoj laktaciji

Sa aspekta ishrane, najkritičniji i najzahtevniji period kod krava predstavlja vreme posle telenja, odnosno prvih nekoliko nedelja post partum. U ovom periodu krava ima velike potrebe u hranljivim materijama, naročito u energiji i velikim količinama hrane. Te potrebe su znatno veće od onih koje ona može uneti dnevnim obrokom. Zbog toga, krava koristi svoje telesne rezerve kako bi obezbedila dovoljno energije za proizvodnju mleka. Ona gubi značajan deo telesnih rezervi kako bi nadomestila nivo energije koji joj je neophodan za sintezu velike količine mleka.

Mesec dana posle telenja, krava treba dnevno da konzumira 1,5 do 2 puta više hrane nego što je jela nekoliko dana posle telenja. Obroci krava u ranoj laktaciji bi trebalo da sadrže dovoljno energetskih, proteinskih i hraniva sa dovoljnim količinama vlakana, kao i vitamina i mineralnih materija. Poželjno je da su hraniva kvalitetna i ukusna jer će samim tim povećati i konzumaciju. Poslednjih godina, u koncentrovanim smešama se sve češće primenjuju prirodni i veštački zaslađivači (arome) koji podstiču veću konzumaciju hrane.

Pravilna i kvalitetna ishrana u ovom periodu ne može sprečiti gubitak telesne mase, ali ga svakako može smanjiti i ublažiti. Isto tako, može što ranije pripremiti kravu za naredno fertilno osemenjavanje kao i za maksimalno skraćivanje servis perioda. Zbog toga, kvalitetna kukuruzna silaža kao energetsko hranivo i dobar izvor vlakana, predstavlja idealno hranivo koje mora biti osnovni deo i nosilac obroka. U kombinaciji sa drugim kabastim i koncentrovanim hranivima, kukuruzna silaža osigurava kravi kvalitetan obrok i smanjuje intenzitet gubitka telesne mase u ranoj fazi laktacije.

Kasna faza laktacije i zasušenje – priprema hraniva

Ishrana krava u ovoj fazi laktacije se dosta razlikuje u odnosu na nivo ishrane posle telenja i rane faze laktacije. Preobilni obroci u kasnoj fazi graviditeta i tokom perioda zasušenja, u velikoj meri povećavaju rizik od pojave “sindroma debelih krava”.

Kod pregojenih krava povećana je mogućnost pojave teških telenja, retencije placente, infekcije materice i cističnih jajnika. Nagla mobilizacija telesnih rezervi (masti) dovodi do povećane akumulacije masti u jetri. To dovodi do gubitka apetita i smanjene konzumacije, samim tim i manjeg unosa energije i naglog gubitka telesne mase. Posledica ovoga je produžetak intervala od telenja do uspostavljanja normalne ovarijalne aktivnosti (odlaganje ovulacije i estrusa), što znači prolongiranje servis perioda.

Veoma je važno da se krave u kasnoj fazi gravidnosti i perioda zasušenja hrane pravilno kako ne bi došlo do pojave suviše mršavih ili suviše debelih krava. U ovom periodu, u obroke se mogu uključiti kabasta hraniva koja nisu naročito bogata u energiji (travno seno, slama) kao i smanjenje koncentrovanog dela obroka na minimum. Osim u fazi pred telenje kada krave moraju biti u dobroj kondiciji i kako bi spremno dočekale nutritivno najzahtevniji period.

Preporučljivo je da period zasušenja kod visokomlečnih krava traje minimalno 50 dana. Tokom ovog perioda se koriguje kondicija krave i obezbeđuju se uslovi za oporavak sekretornih ćelija vimena. Skraćenje perioda zasušenja može značajno smanjiti sintezu mleka u sledećoj laktaciji, upravo zbog manjeg broja sekretornih ćelija u alveolama vimena koje su odgovorne za sintezu mleka.

Priprema obroka za krave pred telenje

U ovoj fazi krave se pripremaju za telenje i narednu laktaciju. Periodom pred telenje se smatra 21 (idealno) dan pred očekivani partus. U toku ove faze, potrebe krava u hranljivim materijama rastu zbog intenzivnijeg rasta ploda, obnavljanja vimena i sinteze kolostruma. Iako konzumacija opada kako se telenje približava, potrebe u nutrijentima rastu i neophodno je da se u obroku nalaze kvalitetna hraniva, naročito u energiji i proteinima. Naravno, potrebno je obezbediti i dovoljno mineralnih materija, vitamina, soli itd. Nivo koncentrata se takođe povećava (3-4 kg) budući da se očekuje da će krava nakon telenja konzumirati značajne količine koncentrata koje kod visokoproizvodnih često premašuju i 10 kg dnevno. U suštini, krava mora spremno dočekati telenje kako ne bi došlo do metaboličkih oboljenja koja se najčešće javljaju kao posledica neadekvatne ishrane.

Cilj svakog proizvođača jeste imati kravu koja će u što kraćem periodu posle telenja koncipirati, i samim tim ući u novu laktaciju i oteliti zdravo i vitalno tele. Da bi do toga došlo, neophodno je da farmer obezbedi sve uslove kako bi grla maksimalno iskoristila svoje genetske potencijale i imale zdrav i efikasan reproduktivni status.

Dipl. inženjer poljoprivrede, Igor Obranović

Podeli
1

Povezane vesti

posao

September 29, 2022

Program “Prva plata”


Više
September 10, 2021

Pozivnica za 89. međunarodni poljoprivredni sajam


Više
tovni simentalac
May 8, 2020

Tovni simentalac – značaj i prednosti uzgoja


Više

Comments are closed.

Univerzitet u Novom Sadu – Poljoprivredni fakultet

NACIONALNI ISTRAŽIVAČKO – OBRAZOVNI CENTAR
INOVACIONIH TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI
AGRO CAMPUS – TEMERIN

Pratite nas i na društvenim mrežama

     

Kontakt

Centrala: 021 845 – 622
Mobilni: 064 11 47 980
Faks: 021 845 – 624
e-mail: info@agrocampus.rs

 

© 2019 AGRO CAMPUS. Sva prava zadržana.
      Ova veb stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da se slažete sa ovim, ali možete odbiti ako želite.PrihvatamNe prihvatam Pročitaj više
      Privatnost & Politika kolačića

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT